Meddelande

Säkerhet när det gäller skolavgifter och lunch

By 26 februari, 2017No Comments

Sponsor Light betalar skolavgifter och skollunch till 40 barn i åldrarna 4–14 år tre gånger per år. Det är ungefär 12 000 kr varje gång. Varje termin skänker trogna SponsorLight:are och en och annan nykomling 300 kr för varje barn som skall få avgift och lunch betald. Det har alltid kommit in pengar och vi har kunnat lägga till barn varje termin.

Ibland, som i år, är majs lite dyrare och då kostar också maten mer. Det har vi kunnat balansera med hjälp av extrapengar från sponsorer och genom en del av en större summa från Melliz i Björkhagen som vi tidigare sparat och har som buffert. Vårt mål är att ha en termins avgifter i buffert, ifall att vi skulle misslyckas att samla in pengarna. Men ca 12 000 kr, det är mycket pengar här i Uganda och att bara ha dem på ett konto känns inte rätt.

Med detta i bakhuvudet föddes idén att starta en verksamhet som drar in de pengarna varje termin, i Sponsor Lights namn. Vi skulle stå på egna ben, här i Uganda. Som alltid tänker vi på något som även skulle skapa arbetstillfällen för barnens föräldrar.
En första tanke är att köpa upp majs när det är billigt och lagra, både för egna behov och för att sälja till andra skolor, sjukhus osv. Alla äter posho här. Att förvara och sälja spannmål skulle kunna vara ett sätt att ha en buffert som i sig genererar pengar. Simon tittar just nu på dessa möjligheter.
Behövs då inte ni sponsorer längre? Jo! Vi kommer att fortsätta utveckla projektet, kunna hjälpa barnen längre, göra helg- och lovaktiviteter och stötta på olika sätt. Bara att själva skolavgifterna inte blir en källa till oro. Vi slipper fundera; ska vi få ihop pengarna den här gången med?