Framtida planer och visioner

Vår vision är att alla 50 barn som är med i projektet skall gå i skola och halunch. För att våga göra detta och kunna ha alla kvar till ”P7” behöver vi en buffert på några terminsavgifter. I och med att sponsorerna inte förbinder sig till något vill vi heller inte ta in fler barn om vi inte är helt säkra på att kunna hjälpa dem. Hopp som släcks kan vara värre än att gå och vänta på något.

Skolmaten skulle behöva utökas med gröt på morgonrasten, bananer eller liknande en dag i veckan och gärna säsongens grönsaker som tillbehör till poshon.

Den sociala biten är viktig för att förse barnen med drömmar och framtidstro. Volontärprojekt med lekstugebygge, läxläsningskampanj och information om malariaprevention finns i de närmaste planerna.

Skor. Våra barn har fått hjälp med skor och utan den hjälpen går många barfota till skolan. Det skulle vara fantastiskt att kunna stötta med skor varje termin men de kostar lika mycket som skolavgifterna och barnen växer ju ur dem hela tiden. En fond där föräldrarna kan söka pengar för ex skor eller sjukhusbesök är något att fundera på om vi blir många som vill hjälpa.

Personligare kontakt

Några av barnen har egna sponsorer i Sverige som stöttar med allt från skola, transport och uniform till skor, skolböcker, ryggsäck och mat. De skriver regelbundet till varandra och skickar bilder.

Några barn har svenska brevvänner i samma ålder, de har även skickat videohälsningar och små presenter till varandra. Flera svenskar har varit till byn och hälsat på, det är alltid uppskattat från båda håll. Vi bygger just nu upp volontärutbytesresor där en får vara några veckor i byn och bygga en lekstuga med och till barnen. Allt detta kan du också göra, kontakta oss och berätta vad du vill bidra med.

Skolköket vid Zigge House

De flesta av barnen i Sponsor Light går på Base Camp primary school. Vi har vårt center inte så långt från den skolan och från och med term 2 2018 kommer maten till dessa barn att lagas i vårt kök och transporteras dit. Vår kokerska lagar varje skoldag posho och bönor åt barnen. Posho är en gröt eller ett mos gjort på majsmjöl och äts på alla skolor i Uganda, varje dag genom hela skoltiden. De flesta vuxna som kan välja är inte så förtjusta i posho, de har som fått nog. Men ”våra” barn mumsar i sig med god aptit i stora lass. Vårt skolkök har lokalt byggda lerugnar, vi har tallrikar och muggar till 60 personer och stora kastruller att laga mat i. Vi hoppas på att i framtiden kunna använda dessa faciliteter till att dra in pengar till Sponsor Light, laga lokal mat till turister, sälja spannmål till byborna, hyra ut för fester etc.

A Win-Win-Win project

Ett sätt att vidareutveckla projektet och på sikt kunna ta in fler är volontärverksamhet. Det finns nu en resa ute som söker människor med specialkompetenser för Zigge House speciellt. På www.deeptravel.se hittar du hela resan. Vi behöver följande kompetenser:

  • lärare/pedagoger för projekt med barnen (utdrag ur belastningsregistret och dokumenterad erfarenhet av arbete med barn krävs)
  • lärare/pedagoger/administratörer som kan jobba med materialet vi har i huset, skaffa nytt och organisera det nuvarande samt lära ut hur det funkar och bäst används till våra coacher.
  • sjuksköterskor, läkare, undersköterskor för att bygga upp ett litet subventionerat förstahjälpenapotek i huset samt driva ett litet informativt projekt på valfritt behövligt område
  • snickare, byggare, konstruktörer som vill hjälpa oss bygga vidare på Zigge House rent fysiskt med lekplats, skåp för försäljning av hantverk, sittplatser ute, konstruktion för fönster och dörrar osv
  • personer med erfarenhet av någon sport/dans/sång/teater/bild/foto/hantverk/annat för projekt med barnen, coacherna och eller vårdnadshavarna
  • ungdomsledare med dokumenterad erfarenhet som kan coacha coacherna i hur en inspirerar och får med sig barn på olika aktiviteter