Hej alla! Jag har varit i Kasese i veckan. Hann med både skolbesök, 5-kamp och hälsade på hos några av barnen. En av dem jag besökte heter Muhindo Rooney och bor med sina föräldrar och sina sex syskon i ett hus ganska högt upp i bergen. ”Very near” säger Simon men jag tyckte det var en rejäl promenad… Sista biten balanserade vi på bergskanten, vägen är lodrät och en får använda kanterna på skorna, som att ta sig uppför en skidbacke, fast med jord istället för snö.
Huset är ett riktigt betonghus och jag fick förstås sitta i finsoffan. Rummet är helt kalt förutom den, men stort och med bra tak. I dörröppningen samlades syskon och andra nyfikna barn. Rooney är tio år och går i p3. Hans favoritämne är engelska berättade han, han vill kunna prata flytande.

Hans mamma kan bara säga ”thank you and good bye”. Men Simon översatte. Hon berättade att Sponsor Light gör en stor skillnad i hennes liv. Hennes man förlorade hörseln i en arbetsplatsolycka och efter det är han aldrig hemma. Han tröstar sig på barerna i stan. Då blir det svårt för en mamma med sex barn att hitta skolavgifter i tid, även om hon jobbar så hårt hon kan med att odla kaffe, föda upp höns och marsvin och sälja överskott av ved, matbananer och kassava på marknaden.

Mat finns det alltid i huset men skolavgifterna är det svårt att få ihop till. Hennes övriga fyra skolbarn blir ofta hemskickade från skolan i mitten av terminen och sen kämpar hon för att kunna skicka tillbaka dem, med pengar. Hon tycker det är skönt att slippa oroa sig för Rooney. Vi satte upp de två yngsta skolbarnen, 5 och 7 år på väntelistan i Sponsor Light. Mamman blev väldigt glad. Hon sa att i Bakonjo Culture (stammen de tillhör) bjuder de sina gäster på kyckling och kassava men då visiten var kort ville hon ge mig en höna, och den skulle jag laga till hemma och tänka på hennes gästfrihet. Vi lämnad huset med en kacklande höna, som jag för övrigt fick ta med mig hela vägen hem, i minibuss och på motorcykeltaxi och ännu inte har ätit upp. Jag har döpt henne till Rooney och hoppas hon ska börja lägga ägg. 😉